Weetjes over New York: 10 dingen die jij moet weten

Bekijk foto's

New York, een stad met een interessante geschiedenis en brede aantrekkingskracht, biedt veel leuke weetjes. Van de Nederlandse oorsprong als Nieuw-Amsterdam tot de vijf levendige stadsdelen, en van het langste straatnetwerk ter wereld tot bijzondere initiatieven zoals vliegtickets voor daklozen. Daarnaast zijn er unieke fenomenen zoals de "Pizza Principle" en het feit dat straatmuzikanten in de metro auditie moeten doen

1. New York heeft een Nederlandse oorsprong

New York heeft een Nederlandse oorsprong. De stad New York begon als een Nederlandse kolonie onder de naam Nieuw-Amsterdam. In 1624 stichtte de West-Indische Compagnie deze nederzetting op het eiland Manhattan. Onder Nederlandse overheersing groeide Nieuw-Amsterdam uit tot een belangrijke handelsstad.

In 1664 namen de Engelsen de kolonie over. Ze veranderden de naam Nieuw-Amsterdam in New York, ter ere van de hertog van York. Hoewel de Nederlandse overheersing eindigde, zie je nog steeds invloeden terug in de staat New York, zoals in namen van straten en wijken.

2. De stad New York bestaat uit 5 stadsdelen, ook wel Boroughs genoemd

De stad New York bestaat uit vijf stadsdelen, ook wel Boroughs genoemd. Manhattan is het bekendste stadsdeel en het hart van deze wereldstad, waar plekken zoals Times Square en Central Park liggen. The Bronx staat bekend om Yankee Stadium en de Bronx Zoo, terwijl Queens een smeltkroes van culturen is met diverse wijken. Staten Island biedt een rustiger tempo met parken en uitzicht op de skyline. Brooklyn is beroemd om de Brooklyn Bridge en de hippe buurten zoals Williamsburg.

Tijdens een stedentrip naar New York ontdek je hoe deze verschillende stadsdelen samenkomen in één dynamische stad.

3. Het stratennetwerk is meer dan 10.000 km lang wat het het langste ter wereld maakt

New York heeft het langste straatnetwerk ter wereld. Met een lengte van meer dan 10.000 kilometer vormen de straten van New York een indrukwekkend en complex netwerk. Van de bekende avenues in Manhattan tot de lange, rechte wegen in Queens en Brooklyn, dit straatnetwerk is belangrijk voor het vervoer en de navigatie door de stad.

Het netwerk verbindt de vijf stadsdelen en maakt het eenvoudig om van de ene naar de andere wijk te reizen, wat een stedentrip door New York zo toegankelijk en interessant maakt.



4. New York City geeft vliegtickets weg aan daklozen

New York City geeft vliegtickets weg aan daklozen. Dit programma helpt daklozen die kunnen aantonen dat ze op hun plaats van bestemming in Amerika of daarbuiten worden opgevangen. De stad biedt deze mogelijkheid om daklozen te helpen een nieuw leven op te bouwen buiten New York.

De maatregel is bedoeld om de druk op de opvangsystemen in de stad te verlichten. Door een ticket te verstrekken, krijgen daklozen de kans om bij familie of vrienden elders in Amerika opnieuw te beginnen.

5. Een stuk pizza en een metrorit in New York sinds de jaren '80

Sinds de jaren '80 bestaat er in New York City een opvallende correlatie tussen de prijs van een stuk pizza en een metrorit. Dit fenomeen, bekend als de "Pizza Principle," houdt in dat de prijs van een enkele metrorit in de stad bijna altijd gelijk is aan de prijs van een stuk pizza.

Deze opmerkelijke prijsverhouding is door de jaren heen verrassend constant gebleven. Ondanks inflatie en economische veranderingen blijven de kosten van beide items in Amerika vaak parallel stijgen. Voor veel New Yorkers is dit een speelse, maar herkenbare manier om de stadseconomie te volgen.

6. Straatmuzikanten in de metro van New York City moeten auditie doen om daar te mogen spelen

Straatmuzikanten in de metro van New York City moeten eerst auditie doen voordat ze daar mogen spelen. Deze audities zijn onderdeel van het "Music Under New York" (MTA MUSIC) programma, dat ervoor zorgt dat de muziek op de stations van hoge kwaliteit is. Met meer dan 5 miljoen mensen die dagelijks met de metro reizen, biedt dit programma artiesten een unieke kans om op plekken zoals Times Square op te treden.

Deze verrassende weetjes tonen hoe New York City zelfs in de drukke metro aandacht heeft voor cultuur en kwaliteit. Hierdoor maken de stations niet alleen deel uit van het vervoer, maar ook van de stadservaring.

7. De Brooklyn Bridge bevatte ooit een wijnkelder en een champignonkwekerij in de kelders van de brugpijlers

De Brooklyn Bridge bevatte ooit een wijnkelder en een champignonkwekerij in de kelders van de brugpijlers. Tijdens de bouw in de late 19e eeuw werden de ruimtes onder de brugpijlers benut voor commerciële doeleinden. De koele, donkere omstandigheden waren perfect voor het opslaan van wijn en het kweken van champignons.


8. Madison Square Park, Washington Square Park, Union Square Park en Bryant Park waren vroeger begraafplaatsen

Madison Square Park, Washington Square Park, Union Square Park en Bryant Park waren vroeger begraafplaatsen. In de 18e en 19e eeuw gebruikten New Yorkers deze plekken als rustplaatsen voor hun overledenen. Washington Square Park ligt boven een voormalig potter's field, waar duizenden anonieme graven lagen.

Deze parken zijn nu populaire parken in de stad, maar de geschiedenis herinnert eraan dat deze levendige plekken ooit een heel andere functie hadden. Dit weetje voegt een extra laag betekenis toe aan een wandeling door deze New Yorkse parken.

9. New York had voor meer dan een jaar de officiële naam "New Orange"

New York had voor meer dan een jaar de officiële naam "New Orange". In 1673 veroverden de Nederlanders kort de stad terug van de Engelsen en noemden het New Orange, ter ere van de Nederlandse prins van Oranje. Deze periode duurde echter niet lang; in 1674 namen de Engelsen de controle weer over en herstelden de naam New York.

Dit stukje geschiedenis geeft een interessant perspectief op The Big Apple. De naam New York City is wereldwijd bekend, maar de stad droeg ooit een andere, minder bekende naam.

10. Er wonen meer mensen in New York City die van buiten de Verenigde Staten komen dan inwoners die in de VS geboren zijn

In New York City wonen meer mensen die van buiten de Verenigde Staten komen dan inwoners die in de VS geboren zijn. Deze diversiteit maakt de stad tot een plek vol verschillende culturen, wat je merkt in de keukens, winkels en talen die je op straat hoort. New Yorkers van over de hele wereld zorgen voor een bijzondere sfeer in de stad.

Voor de meeste toeristen zijn de gele taxi's en de mix van culturen typisch voor New York. Dit maakt een bezoek aan de stad een unieke manier om de Verenigde Staten te ervaren.